O cooperativă agricolă din Olt, desemnată Producătorul Anului de un lanț de supermarketuri

529

În timp ce mulți fermieri au fost nevoiți în lipsa pieței de desfacere să arunce zeci de tone de legume, cei uniți în cooperative reușesc să devină lideri de piață în mari lanțuri de magazine. Un exemplu în acest sens este Cooperativa Agricolă Romanați Urzica, desemnată Producătorul Anului pentru categoria legume de către unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România.

În ultimii ani, în Olt au fost înființate mai multe cooperative agricole, însă puține dintre acestea au rezistat. Cele care au mers mai departe aduc beneficii fermierilor care sunt membri. Este și cazul Cooperativei Agricole ,,Romanați” de la Urzica, aceasta reușind să încheie un contract cu un mare lanț de supermarketuri după ce numărul membrilor a crescut de zece ori, iar cantitatea de legume livrate a ajuns la zeci de tone zilnic.  În urma asocierii, legumicultorii reușesc să-și vândă cea mai mare parte din producție, dar și să obțină un preț mult mai mare decât în cazul valorificării pe cont propriu.

Cooperativa Agricolă ,,Romanați” are circa 100 de membri și livrează zilnic către un lanț de supermarketuri cca 20 de tone de legume. Astfel, legumele oltenești au fost incluse în gama ,,Gusturi românești” de la Mega Image și au devenit căutate de către clienții din supermarket pentru gustul lor deosebit. Așa se face că retailerul a desemnat legumicultorii olteni Producătorii Anului. Diploma a fost acordată ieri Cooperativei de la Urzica și vine să răsplătească truda fermierilor pentru a livra la timp cantitatea pe care s-au obligat s-o predea cu produse de calitate.