Doliu în cultura corăbiană: a încetat din viață Ion Ghiocel

798

Unul dintre cei mai renumiți instructori de dansuri populare din județul Olt, nume de referință în cultura corăbiană, a încetat din viață. Ion Ghiocel a instruit numeroase generații în jocurile populare, obiceiurile și tradițiile romanațene.

Cultura corăbiană este în doliu. Administrația orașului oltenesc de la Dunăre a anunțat dispariția instructorului Ion Ghiocel.
,,A încetat din viață Ion Ghiocel – 78 ani, un pilon important în viața culturală corăbiană. Domnul Ghiocel a fost coregraful și sufletul Ansamblului ” Dunărea” al Casei de Cultură, de la înființarea ansamblului ( 1974) și până la pensionare ( 2008). A participat și câștigat numeroase premii la festivalurile naționale și internaționale ( Franța, Turcia, Ungaria, Macedonia) promovând cultura populară din zona Romanați cât și din Moldova, Ardeal și Oaș. A instruit sute de copii corăbieni care au învățat jocurile populare, obiceiurile și tradițiile romanațene. Dumnezeu să-l odihnească în pace!,, a transmis Primăria Corabia.

Ion Ghiocel a fost nu numai instructor de dansuri populare pentru copii în cadrul Casei de Cultură Corabia, ci și instructorul dansatorilor de la Ansamblul “Dunărea”, cu care a obținut succese remarcabile atât în țară cât și în străinătate: Locul –I- și medalia de aur la Festivalul Național de Folclor în anii 1977-1988, în anul 1981 Marele Premiu la Festivalul Național de Folclor de la Annemasse-Franța, locul I- la Festivalul Internațional de Folclor al țărilor de la Dunăre din Ungaria în 1978, locul I – la Festivalul Internațional de la Bursa și Kyutahia în Turcia 1979, premiul I – la Festivalul viei si vinului-Kavadarci-Macedonia. A mai participat la multe alte festivaluri de folclor din Iugoslavia, Bulgaria, Elveția, Franța.