Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Când vor veni primii bani

31

Premierul Florin Cîțu a catalogat drept „un moment istoric” ceremonia care va avea loc astăzi, când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va semna Planul Național de Redresare și Reziliență a României. Acesta a mai declarat că primii bani ar urma să vină în România la finalul lunii noiembrie – începutul lui decembrie, dar nu se cunoaște exact suma pe care România o va primi.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, referitor la întâlnirea de astăzi cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, în vederea finalizării procesului de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că este un moment istoric pentru România.

Cîţu a mai spus că prima tranşă de bani prin PNRR va veni la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, fără să precizeze suma exactă, despre care spune că va fi aflată la momentul respectiv.

„Veţi vedea ultima variantă a PNRR. Este un moment istoric pentru România. O componentă a Planului de investiţii pe care îl avem pe următorii opt ani de zile, cel puţin, cele 29,9 miliarde euro care vin prin PNRR, 9,7 miliarde de euro din 48 de miliarde la nivel european sunt pentru transporturi. E cea mai mare sumă din UE. Avem 3,6 miliarde pentru România educată, deci vor merge în educaţie. Sunt fonduri pentru sănătate, pentru spitale noi. Este un program de investiţii clar, dar şi reformă, pentru că ele merg împreună. Primii bani vor fi la sfârşitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie. Vom vedea exact suma la acel moment”, a declarat luni Florin Cîţu.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va face astăzi o vizită oficială la Bucureşti în contextul finalizării procesului de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU. Ursula von der Leyen va avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. Înaintea vizitei, Ursula von der Leyen a scris pe Twitter că este în drum spre România pentru a vedea cum se desfăşoară redresarea pe teren.