Europol: Polițiștii NU au cu ce verifica Certificatele Covid. Situația dispozitivelor, cerută de DCTI

142

În localitățile unde valoarea incidenței COVID-19 cumulată la 14 zile este mai mare sau egală cu 3 la mia de locuitori, certificatul Covid devine obligatoriu pentru mai multe activități, precum accesul în restaurante, la cinema, în săli de spectacole, la nunți, botezuri și alte mese festive. Oamenii legii sunt cei care trebuie să verifice aceste certificate verzi însă, potrivit Europol, nu prea au cu ce. IGPR a solicitat polițiiilor județene o situație a dispozitivelor care să poată scana codul QR.

Potrivit ultimei situații epidemiologice făcute publice de către DSP, la nivelul județului Olt 14 localități au depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, printre care municipiul Caracal și orașul Piatra-Olt. În acestea, Certificatul Covid este obliogatoriu pentru participarea la diverse activități și evenimente. Sindicatul Europol atrage însă atenția că polițiștii nu au cum să verifice aceste certificate, în lipsa dispozitivelor compatibile cu aplicația de citire a codurilor QR.

,,Conducerea MAI a coborât pentru moment cu picioarele pe pământ și a realizat că de mai bine de 10 ani nu a dotat polițiștii cu telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android care să permită scanarea diverselor documente ce conțin coduri QR, așa cum este cazul certificatelor de vaccinare. Dovadă a aspectelor semnalate de organizația noastră stă însăși adresa DCTI prin care se solicită structurilor teritoriale de Poliție din țară o situație privind numărul de dispozitive electronice de tip Smartphone sau tabletă existente/necesare pentru ca polițiștii să poată verifica certificatele digitale COVID.,, a transmis Sindicatul Europol.

Potrivit solicitării Direcției de Comunicații și Tehnologia Informațieia IGPR, astăzi este termenul până la care situația cu numărul de dispozitive ar tebui transmisă de către inspectoratele județene de poliție.

foto: Europol

Sunt și voci din poliție care acuză faptul că Europol a dat publicității o notă internă doar cu scopul de a arăta că se preocupă de sindicaliști, fiind bine știut în sistem faptul că fiecare post de poliție este dotat cu telefon de serviciu care ar trebui să fie compatibil cu sistemul de operare Android. În plus, rutiera este dotată cu tablete de verificare.