Echinocțiu de toamnă 2021. Ce nu trebuie să faci astăzi, potrivit superstițiilor

252

De astăzi, toamna se instalează oficial la noi în țară și are loc echinocțiul de toamnă, momentul în care ziua este egală cu noaptea. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților va continua să crească în emisfera nordică, până pe data de 21 decembrie.

Toamna se instalează oficial de astăzi, 22 septembrie odată cu echinocțiul de toamnă. Acest eveniment astronomic marchează intrarea în toamnă și venirea nopților lungi și reci. Nopțile călduroase de vară s-au dus iar oamenii trebuie să se pregătească pentru un nou sezon.

Astfel, tradițiile și obiceiurile din popor spun că echinocţiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, dar şi dintre viaţă şi moarte. Acest echilibru între lumină și întuneric aduce odată cu el un set strict de reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a ne fi bine, potrivit spuselor din popor.

Tradițiile și obiceiurile din popor spun că echinocţiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, dar şi dintre viaţă şi moarte. Acest echilibru între lumină și întuneric aduce odată cu el un set strict de reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a ne fi bine, potrivit spuselor din popor.

Obiceiurile din popor transmit că, după cum va fi vremea în această zi, aşa va fi şi anul viitor. Se mai spune și că, dacă va ploua în această dimineaţă de 22 septembrie, primăvara va fi ploioasă. Totuși, soarele la amiază simbolează un an bun.

În această zi, oamenii obișnuiesc să bată nucile şi să scuture merele şi gutuile. Tradiţia populară ne mai spune și că florile sunt supărate şi plâng astăzi. Pentru a rămâne frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, acestea trebuie unse cu mir sfinţit, potrivit celor spuse din popor.

Gospodarilor le este recomandat să pregătească astăzi primul must din strugurii proaspăt culeşi. Mai apoi, celor care au copii le este recomandat să nu-i certe astăzi, pentru ca aceștia să nu aibă toată viața impresia că au puţin de cules.

Un alt obicei ne spune că nu este bine să ne spălăm pe faţă până la apusul soarelui. Totuși, este bine să consumăm pâine înainte de a ieşi din casă, pentru a ne merge bine.