Părinții care stau acasă cu copiii care fac ore online vor primi 75% din salariu și în anul școlar 2021-2022

92

Guvernul va reveni la măsura prin care părinții ai căror copii vor trece la învățământ online vor primi 75 la sută din salariul brut. Premierul Florin Cîțu spune că Executivul va face tot posibilul ca școala să se desfășoare în continuare în format fizic, dar creșterea numărului de cazuri zilnice de Sars-Cov-2 ar putea duce la trecerea în online a orelor.

Deși se dorește ca învățământul fizic să continue cât mai mult, autoritățile statului i-au în calcul și varianta creșterii cazurilor atât de mult încât să se treacă în online. În aceste condiții, Florin Cîțu a vorbit despre modul în care vor fi plătiți părinții care vor fi nevoiți să stea acasă cu cei mici după renunțarea la orele fizice.

Potrivit premierului, părinții care vor cere liber pentru a-și supraveghea copiii vor fi plătiți cu 75% din salariul brut.

Vom face totul pentru a avea prezență fizică în anul școlar 2021-2022. Dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise și părinții vor trebui să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o în trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, o subvenție de 75% parcă era. Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școala pe perioada COVID. E vorba de părinți care nu sunt în telemuncă șamd”, a declarat Florin Cîțu.

Potrivit măsurii care a fost în vigoare până la data de 30 iunie 2021, un părinte angajat la stat sau la privat poate beneficia de o indemnizație de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie, pentru perioada în care rămâne acasă cu copilul pentru că școlile sau grădinițele au fost închise. Un părinte poate primi zile libere plătite numai dacă celălalt părinte nu beneficiază deja de acest drept. Măsura s-a aplicat și în cazul familiilor monoparentale.

Pot solicita acest drept părinții copiilor cu vârste de până la 12 ani, înscriși în sistemul de învățământ, sau părinții copiilor cu dizabilități care au vârsta de până la 26 de ani.