Primăria Slatina a predat creșele IȘJ Olt. Acestea au fost arondate grădinițelor cu program prelungit

448

După ce Guvernul a aprobat preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie naţional şi a decis costul standard per copil în creşă la 15.000 de lei, Primăria Slatina renunță la creșele de stat din municipiu, până acum structuri fără personalitate juridică ale Direcției de Asistență Socială Slatina, acestea fiind arondate unor unităţi de învăţământ preşcolar cu program prelungit. Decizia de predare a creșelor către Inspectoratul Școlar a fost luată în ședința Consiliului Local de vineri, 17 septembrie.

Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele vor face parte din sistemul național de învățământ preuniversitar, oferind copiilor antepreșcolari cu vârste cuprinse între 11 luni și 3 ani servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere. Ordonanța de Urgență care modifică Legea educației în acest sens și prevede preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie la solicitarea autorităţilor locale, prin decizia inspectoratelor şcolare, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.

Printre primările care au decis predarea creșelor se numără și cea a municipiului Slatina. Cele patru creșe din municipiu, cu capacitate totală de 117 locuri, vor fi arondate unor grădinițe cu program prleungit. ,,Pentru arondarea creșelor de stat din municipiul Slatina la unități de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică s-a ținut seama de faptul că 3 dintre creșe funcționează în același imobil cu grădinițe cu program prelungit, cu personalitate juridică folosind spații în comun cum ar fi, de exemplu: parte din blocul alimentar, spălătoria, iar în ceea ce privește Creșa nr. 4 care funcționează într-un imobil separat s-a luat în calcul cea mai apropiată gradinită cu program prelungit, cu personalitate juridică,, se arată în hotărârea Consiliului Local Slatina.

Astfel, Creșa nr. 1 Slatina, str. Unirii, nr. 6, cu capacitate de 18 locuri, se arondează la Grădinița cu program prelungit nr. 1, str. Unirii, nr. 6; Creșa nr. 2 Slatina, str. Primăverii, nr. 2 (capacitate 36 locuri) se arondează la Grădinița cu program prelungit nr. 5, str. Primăverii, nr. 2; Creșa nr. 3 Slatina, str. Centura Basarabilor, nr. 4 (18 locuri) se arondează la Grădinița cu program prelungit ”Ion Creangă”, str. Centura Basarabilor, nr. 4; Creșa nr. 4 Slatina, str. Zmeurei, nr. 9 B (45 locuri) se arondează la Grădinița cu program prelungit ”Ion Creangă”, str. Centura Basarabilor, nr. 4.

Potrivit ordonanței, inspectoratele şcolare au termen pentru a finaliza acest proces de preluare până la data de 1 octombrie. Finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat, iar primăriile vor putea contribui la suplimentarea acestei finanţări.

În localitățile în care primăriile nu solicită arondarea creșelor în sistemul de învăţământ, acestea rămân instituţii publice cu subordonare locală, cu personalitate juridică, dar finanţarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei.