Gheorghiță: ”Peste 80% dintre cazurile COVID-19 sunt la persoane nevaccinate”. Varianta DELTA, dominantă

72

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita,trage un semnal de alarmă în privința persoanelor nevaccinate. Medicul militar a transmis astăzi că peste 80% dintre cazurile COVID-19 sunt la persoanele nevaccinate.

Peste 80% dintre persoanele care se infectează cu SARS-CoV-2 sunt nevaccinate, iar peste 92% din decese s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate, a transmis astăzi medicul coordonator al campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță.

„În spațiul public se transmit informații complet incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate, că fac infecții asimptomatice sau infecții subclinice. Pot să vă spun că din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate sunt persoane care respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecție.

De asemenea, faptul că peste 80% dintre persoanele diagnosticate sunt nevaccinate se traduce și printr-un comportament la risc, și anume o percepție redusă a riscului de infectare. Fiecare persoană își evaluează propriul risc plecând de la contextul și membrii din famili”, a declarat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

Mai mult, Gheorghiță transmite faptul că varianta Delta a devenit dominantă și în România.

„Varianta Delta este dominanta. Dupa 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge in circa doua luni alte 266 de noi cazuri de boala, spre deosebire de varianta Delta unde de la un caz pozitiv se poate ajunte la peste 390.000 de persoane infectate in acelasi interval de timp, deci de peste 1.500 de ori de persoane infectate in aceeasi perioada de timp, pentru ca varianta Delta e mult mai transmisibila. Transmiterea variantei Delta e similara cu transmiterea bolilor copilariei, preucm pojar, varsat de vant”, a declarat Gheorghita, într-o conferință de presă.