Parlamentul este convocat joi pentru citirea moţiunii de cenzură

27

Parlamentul a fost convocat joi la ora 16.00 pentru a fi citită moţiunea de cenzură. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a trimis încă de marţi moţiunea de cenzură către Guvern.

Ludovic Orban și Anca Dragu au convocat plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului pentru joi la ora 16:00 pentru prezentarea moțiunii de cenzură depusă de către USR-PLUS și AUR, potrivit unui document oficial. Președintele Camerei Deputaților a subliniat, într-o declarație făcută miercuri la Parlament, că ordinea de zi va fi stabilită de către o ședință a birourilor permanente reunite care va avea loc înaintea plenului.

„Am decis azi să convocăm plenului camerelor reunite împreună cu președintele Senatului. Convocarea plenului nu cuprinde ordinea de zi, nu e statutar ca președinții să stabilească ordinea de zi. Pentru stabilirea ordinii de zi, vom convoca birourile permanente. Este o obligație constituțională a președinților celor două camere de a convoca plenul pentru a permite respectarea constituției. Suntem obligați să convocăm camerele reunite, ca președinți. Nu noi suntem cei care stabilesc ordinea de zi”, a declarat Ludovic Orban.

El a subliniat că nu va vota moțiunea de cenzură, dar le-a transmis liberalilor că este obligația lui de președinte al Camerei Deputaților să înainteze procedura parlamentară.

Anterior, premierul Florin Cîțu a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pentru că a fost comis un conflict între instituțiile statului prin faptul că Parlamentul a mers mai departe în discutarea moțiunii de cenzură.

Hotărârea CCR precizează că moţiunea de cenzură trebuie citită în termen de 5 zile, iar aceasta a fost depusă vineri.