FOCAR de pestă la o fermă din Tufeni. Circa 37.500 de porci UCIȘI

117

O altă fermă de porci din județ este afectată de pesta porcină, fiind nevoită să ucidă zeci de mii de animale. Este vorba despre o exploatație comercială din comuna Tufeni.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, întrunit sțmbătă, a stabilit măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 37500 capete suine dintr-o exploataţie comercială din localitatea Tufeni, în care a fost confirmat un focar de pestă.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a instituit ca zonă de protecție următoarele localități: TUFENI, ICOANA- FLORU, Fondul de Vânătoare 28 BRĂNEASA, FV 29 GHIMPEȚENI și FV 27 ICOANA .

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană
include localitățile: ICOANA-URSOAIA; CORBU – MILCOVENI, CIUREȘTI, BUZEȘTI; MOVILENI;
ȘERBANEȘTI-ȘERBANEȘTII DE SUS, STRUGURELU; CRÂMPOIA-BUTA; TUFENI-STOBORĂȘTI, BÂRZA; GHIMPEȚENI-GHIMPEȚENII NOI; FV 28 BRĂNEASA, FV 29 GHIMPEȚENI și FV 27 ICOANA .
Potrivit autorităților sanitar-veterinare, la acestă dată sunt active în județ opt focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației, după cum urmează : Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 2 focare, Verguleasa – 2 focare, Obîrșia – 1 focar, Fălcoiu – 1 focar și trei focare în exploatații comerciale de porci din localitățile Constantinești, Ipotești și Negreni .
DSVSA Olt anunță că pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie
sacrficate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.