Corul Millennium Slatina, mesager al culturii românești la Festivalul Internațional din Praga

356

De două decenii, singura formațiune de muzică cultă din județul Olt evoluează pe scene naționale și internaționale, artiștii fiind neremunerați, iar intrarea la spectacole gratuită. Săptămâna trecută, coriștii slătineni au fost mesageri ai culturii românești la Praga, Corul Millennium participând la Festivalul coral internațional.

Format în majoritate din cadre didactice slătinene, care cântă din pasiune, Corul Millennium a făcut ca și muzica cultă să aibă loc în istoria culturală a județului Olt. Dirijați de maestrul Alexandru Chirilă Stanciu, coriștii au evoluat pe scene din multe țări, unde au dus cu mândrie creații muzicale românești alături de cele internaționale. Săptămâna trecută, coriștii slătineji au fost ambasadorii României la Festivalul coral internațional de la Praga, organizat în perioada 24- 28 august.

,,De la începutul pandemiei, corul slătinean nu a mai susținut niciun concert din cauza restricțiilor. La acest festival, cei 24 de coriști au susținut două concerte: unul la Biblioteca Municipală din Praga și cel de-al doilea la Biserica Salvator din capitala Cehiei. Repertoriul a fost format din cântece patriotice, religioase și prelucrări folclorice, toate românești. Cehia reprezintă a șaptea țară europeană în care au concertat coriștii slătineni, iar concertele externe au depășit numărul 20. De reținut că în România numărul acestora a trecut de 200ʺ, explică prof. Alexandru Chirilă Stanciu.

Sub bagheta maestrului Chirilă Stanciu aceste concerte au marcat și sărbătorirea a 20 de ani de existență a corului Millennium.

De asemenea, corul a susținut, onorând invitația ambasadorului Antoaneta Barta, și un miniconcert la Ambasada României din Republica Cehă, repertoriul cuprinzând „Voința neamului” și „Sârba în căruță”-două piese cu mesaj românesc puternic.