Numeroși tineri crescuți în țări străine de părinți adoptivi au pornit în căutarea rădăcinilor. Unii au reușit deja, alții își doresc cu ardoare să afle mai multe despre părinții și eventualii frați, să-și cunoască originile, să știe cine sunt de fapt. Puțini sunt și părinții sau frații care au pornit, la rândul lor, în căutarea celor pierduți în urmă cu mulți ani. Și tinerii adoptați ai Oltului în țări străine se regăsesc printre cei ce-și caută rudele naturale, prin intermediul internetului.
În perioada 1998 – 2001, din județul Olt au plecat 181 de copii spre alte țări: Statele Unite ale Americii, Italia, Franța, Germania, Olanda, Finlanda, Luxemburg, Malta, Anglia etc. Au crescut frumos, unii și-au întemeiat familii, au cariere, însă cu toții și-au dorit să afle cine sunt familiile lor biologice, să găsească un răspuns la întrebarea de ce au fost abandonați, să știe, poate, cum ar fi fost viața lor în țara care nu le-a putut oferi un trai mai bun. Unii au făcut un pas spre aflarea rădăcinilor, alții încă nu.
Sute de oameni au apelat la ajutorul online, prin intermediul Site-ului „Adopted from Romania”, parte din pagina de comunitate facebook „The never forgotten Romanian children” şi din recentul grup de pe Facebook „Copiii niciodată uitaţi ai României – The never forgotten Romanian children’. Cei mai mulţi nu știu mai nimic despre România sau locul de baștină, nu știu limba română și pornesc în căutarea adevăratei familii de la o fotografie, numele mamei sau al tatălui, numele judeţului sau al localităţii.
În aceste zile, o tânără slătineancă adoptată la doar 11 luni, de către o familie, în comuna Osica de Sus își caută părinții biologici. Tânăra, născută în 2002 a fost abandonată de părinți și speră să își găsească rudele prin intermediul internetului și a oamenilor cu suflet mare ce doresc să o ajute cu distribuirea informațiilor postate de ea pe o rețea de socializare.