La cafea cu polițiștii olteni. Acțiune de prevenire și informare privind oboseala la volan

116

Polițiștii olteni desfășoară astăzi o acțiune de prevenire și informare a șoferilor cu privire la riscurile pe care le are oboseala la volan. Astfel, după un weekend aglomerat și intens circulat, pe Podul Olt conducătorii auto din mai multe zone ale țării sau lumii au fost întâmpinați de polițiști cu o cafea și o apă rece, dar nu în ultimul rând recomandări utile pentru o călătorie în siguranță.

Conducătorii care au tranzitat și tranzitează în continuare Podul Olt, sunt opriți de polițiștii olteni pentru a li se oferi o cafea, o apă rece și o discuție despre riscurile pe care le are oboseala la volan.

Această acțiune de prevenire și informare, vine în urma unui sfârșit de săptămână intens circulat, fapt ce s-a datorat și manifestărilor publice circumscrise sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului.

„Astăzi, în intervalul orar 10.00-12.00, având în vedere valorile ridicate de trafic din acest sfârșit de săptămână, ocazionate și de manifestările publice circumscrise sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au desfășurat o acțiune cu caracter preventiv-informativ pe Drumul Național 65 – European 574, zona Podul Olt – intrare în municipiul Slatina, respectiv pe un sector de drum ce este tranzitat de conducători auto din mai multe zone ale țării sau lumii, pentru a se deplasa în diverse scopuri.

Deoarece și oboseala la volan reprezintă o cauză generatoare de accidente rutiere, iar scopul poliței rutiere nu este acela de a sancționa, ci de a preveni producerea de accidente de circulație, polițiștii olteni au oprit în trafic vehicule înmatriculate în alte județe/alte țări, care au de parcurs o distanță considerabilă. Pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto, acestora le-a fost oferită o cafea sau o apă rece, fiindu-le prezentate și recomandări utile pentru o călătorie în siguranță”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Olt.

De asemenea, conducătorilor auto le-a fost adus la cunoștință faptul că simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei, iar în sezonul estival, temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn.

Polițiștii rutieri sunt permanent la datorie pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere!

Recomandări pentru conducătorii auto:

• odihniți-vă bine înainte de a porni la drum;
• dacă nu vă simțiți bine sau suficient de odihniți, nu conduceți;
• evitați administrarea de medicamente care afectează capacitatea de a conduce autovehicule, dacă intenționați să plecați la drum;
• etapizați-vă călătoria, prevăzând pauze pentru a mânca și a vă odihni;
• evitați să conduceți pe timp de noapte, deoarece șansele de implicare în accidente sunt mult mai mari noaptea târziu și dimineața devreme;
• evitați să conduceți pe distanțe lungi după programul de muncă;
• circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră;
• pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule;
• conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului și asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre;
• evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase;
• respectaţi regimul legal de viteză.