Apa de pe litoral e plină de bacterii! La ce pericole se expun turiștii

272

Vremea caniculară de afară îi convinge pe români să ia cu asalt litoralul, dar nu mulți cunosc pericolele la care se expun atunci când intră în apă. În anumite zone, apa este contaminată cu bacterii periculoase care pot provoca probleme grave de sănătate, mai ales copiilor. Direcția de Sănătate Publică Constanța a indicat care este calitatea apelor de îmbăiere.

Direcția de Sănătate Publică Constanța ia periodic probe din apa mării pentru a identifica concentrația cu bacteriile, iar dacă aceasta este foarte mare, să interzică îmbăierea.

Ultimul raport făcut de DSP Constanța a venit cu o avertizare legată de calitatea apei din Marea Neagră. În anumite zone, apa este contaminată cu bacterii periculoase care pot provoca probleme grave de sănătate, mai ales copiilor.

Cei de la Direcția de Sănătate Publică Constanța au indicat care este calitatea apelor de îmbăiere. Două plaje din Eforie sunt în top în ceea ce privește concentrația de E.coli și enterococi de pe litoral. Atât E. coli cât și enterococul sunt bacterii care se regăsesc în mod normal în intestinul uman.

Momentan nu au fost identificate cifre atât de mari, dar pe unele plaje de pe litoral, prezența E. coli și enterococ este ridicată.

Parametrii sunt următorii:

Escherichia coli / 100 ml
Excelent – 250
Bună – 500
Satisfăcătoare >500
Enterococi / 100 ml
Excelent – 100
Bună – 200
Satisfăcătoare >200

Cele mai mari concentrații de E. coli care au fost depistate

Cele mai mari concentrații de E.coli care au fost depistate sunt astfel:

Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 234
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 195
Zona Costinești – Plaja Forum – 77

O unitate a fosat depistată în apa mării din zona plajei Delfin din Năvodari și până la plaja Enigma din Mamaia, Vadu, plaja Tabăra Azur Eforie, Luminița, ș.a.

În ceea ce privește Enterococii, în „top“ sunt plajele:

Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 58
Zona Vadu – 41
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 33

Dat fiind faptul că nu se depășesc limitele maxime admise, îmbăierea este permisă de către DSP Constanța pe întreg litoralul.