Protest la Ministerul Sănătăţii. Mai multe organizații cer măsuri urgente de prevenirea HIV/SIDA

63

Mai multe ONG-uri au protestat astăzi în fața Ministerului Sănătății. Oamenii cer urgent adoptarea unui plan național cu măsuri care să asigure prevenirea și tratamentul pentru HIV/SIDA în România.  Problema s-a adâncit și mai tare de la începutul pandemiei când mai multe spitale au devenit inaccesibile acestor pacienți, pentru că au fost transformate în spitale Covid.

Protest spontan în această dimineață în fața Ministerului Sănătății. Reprezentanții mai multor ONG-uri s-au adunat la un protest pașnic pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la măsurile ce lipsesc cu desăvârșire în tratarea și prevenirea HIV/SIDA.

Aceștia au depus o petiție  în vederea adoptării cât mai urgente a strategiei naţionale HIV/SIDA, strategie pe care România nu o mai are de 10 ani.

O altă problemă este legată de finanțare, mai mulți pacienți au fost obligați de lipsa fondurilor din sistem să își întrerupă tratamentul, lucru destul de grav pentru o persoană care suferă de o astfel de afecțiune.

Totodată, prevenția pentru astfel de problemă nu există în România, ba mai mult nici testări pe măsura nevoii existente.

Problema a fost adâncită și mai tare în perioada începerii pandemiei când mai multe spitale au devenit inaccesibile acestor pacienți, pentru că au fost transformate în spitale Covid.

Ministrul Sănătății i-a primit pe reprezentanții ONG-urilor la o discuție și a făcut promisiuni că în următoarea perioadă se va lucra intens la strategia națională HIV/SIDA și că ea va fi adoptată, iar fondurile vor fi suplimentate pentru ca pacienții să își primească tratamentul.

În România sunt 16.000 de pacienți cu HIV/SIDA.