FOCAR de pestă la o fermă din satul Constantinești. Peste 1600 de porci vor fi UCIȘI

453
Foto: arhivă, porci uciși la Rusănești

Un focar de pestă porcină izbucnit la o fermă dintr-un sat aparținând de orașul Scornicești va lăsa exploatația comercială de suine fără 1647 de animale. Autoritățile au decis ieri uciderea tuturor efectivelor.

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Constantinești, oraș Scornicești, autoritățile instituind zonă de protecție Constantinești – Rusciori-  Scornicești, ce include ferma de porci unde a izbucnit focarul, Fondul de vânătoare 6 Oporelu și Fondul de vânătoare 8 Scornicești. Toate suinele din fermă vor fi ucise.

,,În data de 12.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Constantinești, oraș Scornicești, județul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 1647 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare . Carcasele porcilor morți sau uciși și a tuturor materialelor din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile”, a transmis Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  Olt.

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Scornicești – Piscani, Jitaru, Negreni, Mogosești, Mărgineni-Slobozia, Teiuș, Șuica, Mihăiești- Popești, Chiteasca, Oporelu, Beria de Jos, Beria de Sus, Radești, Teslui, Cungrea-Miești, Poboru, Cornățelu, Creți, Surpeni, Tătulești și Bărbălăi, Spineni- Vineți. Include o exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, Scornicești și Fondurile de Vânătoare 7 Priseaca, 4 Seaca,11 Potcoava, 5 Verguleasa, 9 Tătulești, 3 Spineni.

,,DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (ppa). Se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii”, mai transmit DSVSA Olt.