Costurile necesare pentru creșterea unui copil aflat în îngrijirea unui asistent maternal sunt mai mult decât dublul alocației de plasament care se alocă în prezent, arată o inițiativă legislativă de modificare a Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Printre semnatarii care sprijină majorarea cuantumului alocației de plasament și acordarea indemnizației de concediu asistentului maternal în perioada efectuării concediului legal de odihnă se numără și trei parlamentari de Olt.
Deputații de Olt Florin Barbu și Adrian Chesnoiu și senatorul de Olt Siminica Mirea sprijină modificarea și completarea LEGII nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, fiind co-inițiatori ai propunerii legislative prin care se cere majorarea cuantumului raportat la Indicatorul Social de Referință de la 1,20 ISR la 1,50 ISR, precum și acordarea indemnizației de concediu în perioada efectuării concediului legal de odihnă prin care asistentul maternal asigură continuitatea activității desfășurate pentru a sprijini dezvoltarea rețelelor de servicii alternative la îngrijirea instituțională.
Parlamentarii social-democrați arată că este necesara creșterea alocației de plasament care se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui pentru asigurarea în condiții optime a dezvoltării copiilor aflați în această situație.
Inițiatorii arată că în medie, costurile necesare pentru creșterea unui copil într-o familie cu doi adulți era la nivelul anului 2020 de 1.597 de lei/lună (6.194 lei/lună – 4.597 lei/luna), adică mai mult decât dublul alocației de plasament care se alocă în prezent pentru fiecare copil aflat în îngrijirea unui asistent maternal (600 lei/lună).
Mai mult, indicatorul social de referință, acel ISR la care se raportează valoarea alocației de plasament, nu a mai fost modificat din 2008. Are aceeași valoare de 500 de lei.
Propunerea legislativă a primit avizul Consiliului Legislativ în iunie și se află în lucru, la comisiile permanente ale Senatului. Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 28.06.2021. Termenul urmeazã sã se împlineascã dupã vacanța parlamentarã, la 40 zile de la reluarea activitãții Senatului.