Vânătoare de comori la fântâni în Bobicești, obiceiuri și ritualuri de invocare a ploii pe 14 și 15 august

427
Fântânile Sudului

În acest week-end, comuna Bobicești va fi tărâmul în care lumea sacră a obiceiurilor străvechi legate de fântâni și magia izvoarelor și apei dătătoare de viață va fi readusă în actualitate, prin intermediul unui Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Obiceiuri și ritualuri vechi se vor îmbina cu acțiuni noi ce vor implica doritorii într-o vânătoare de comori cu premii.

Comuna Bobicești găzduiește pe 14 și 15 august Zilele deschise „Fântânile Sudului”, organizate de Asociația Omnia Photo în cadrul proiectului DIALOG – Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth finanțat prin programul RO-CULTURA, ocazie cu care vor fi organizate jocuri de vânătoare de comori, va fi sfințită o fântână istorică reamenajată, vor fi aduse în actualitate ritualuri vechi precum invocarea ploii prin ritualul „Muma Ploii și Tatăl Soarelui” practicat în trecut în Bobicești.

,,Zilele deschise aduc în prim-plan importanța fântânilor istorice din comună, a obiceiurilor și ritualurilor legate de fântâni. Pe durata celor două zile, 14-15 august, orele 11.00-15.00 vor putea fi parcurse cele două trasee performative și vor avea loc jocuri de vânătoare de comori sub forma unui „maraton” al fântânilor istorice din Bobicești care pun accentul pe obiceiuri și ritualuri practicate pentru a aduce ploaia în lunile secetoase de vară.  În data de 15 august orele 15.00 va fi jurizat și înmânat Trofeul „Fântânile Sudului” dedicat zilelor deschise. Pe durata celor două zile, șase povestitori locali din Bobicești ne vor aduce aminte despre obiceiuri și istorii legate de fântânile istorice din comună. Totodată, în perioada 14-15 august 2021, la Bobicești, în cadrul Zilelor Fântânilor, organizatorii vor premia participanții la traseul digital”, au transmis organizatorii.

Sâmbătă,  comorile vor putea fi descoperite pe Traseul 1 al fântânilor –  Leotești, Bobicești, Chintești, Govora plecând de la Fântâna Miresei, satul Bobicești, iar duminică pe traseul 2, plecând de la Fântâna lui Florescu din satul Bechet. Traseele performative sunt disponibile online (www.omnia.photo) iar afișe și pliante cu traseele de parcurs vor fi distribuite la fața locului.

Duminică va fi organizat și un ritual de sfințire a unei fântâni istorice- fântâna lui Florescu, construită de Haralambie din satul Bechet.