Biserica Ortodoxă: Noțiunea ”artificială” de ”gen” o înlocuiește ”abuziv” pe cea ”firească de sex”

40

Oamenii au o reacție de reticență și revoltă pe deplin justificată legată de dezbaterea despre gen și sex din buletin. Patriarhia Română și-a exprimat poziția vizavi de controversa iscată de înlocuirea termenului „sex” cu „gen” în noile cărți electronice de identitate. Prin vocea purtătorului său de cuvânt, instituția precizează că problema este una administrativă, nu religioasă.

BOR critică dur schimbările din noua carte de identitate electronică mai exact, Biserica Ortodoxă Română susține că „noțiunea de ”gen”, vehiculată progresist, este pusă în slujba unei toxice și smintitoare ideologii numită (trans)genderism”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis joi, printr-un comunicat de presă, poziția instituției referitoare la noul model al cărții de identitate.

Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de , care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de .

Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin. Noțiunea de , vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în ”, transmite purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit acestuia, celelalte reacții negative referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate de neînțelegerea conținutului proiectului, dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere religios.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre „Cartea vieții”, ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, „se va crea și posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”, a mai spus Bănescu.

Există, așadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic.

”Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor. Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși: Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, se arată în finalul comunicatului purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.