Târgul de Lubenițe, în format de pandemie la Văleni, fără… lubenițe

1407

De când se știu, localnicii din Văleni se adună pe 6 august la Târgul de Lubenițe, unul dintre cele două bâlciuri mari ale localității. Dacă anul trecut a fost pentru prima dată când s-a sărit peste evenimentul tradițional, anul acesta el va fi organizat în format de pandemie.

Târgul de Lubenițe de la Văleni adună toată comunitatea din zonă în fiecare an pe 6 august, fiind un bun prilej de distracție și voie bună, dar și unul competițional între legumicultori. De numărat edițiile a început administrația locală în urmă cu 18 ani, când manifestarea a început să fie organizată ca o sărbătoare, pe lângă bere, mititei, tiribombe, tarabe cu dulciuri și obiecte specifice bâlciurilor fiind organizate și spectacole de folclor.

Dacă anul trecut pandemia a anulat evenimentul, anul acesta administrația locală a hotărât să respecte tradiția, în format restrâns. Astfel, de la Târgul de Lubenițe vor lipsi tocmai vedetele, mult-așteptatul concurs de desemnare a celei mai mari, celei mai mici și celei mai frumoase lubenițe nefiind organizat.

Spectacolul de folclor va începe la ora 18.00, pe scenă urcând patru ansambluri de juniori din județ, care-i vor încânta pe localnici cu frumusețea portului popular, dansului și cântecului oltenesc pe care le duc mai departe. Preferați vor fi cei din ansamblul comunei, o mândrie pentru părinți și comunitate, primarul Ion Șofaru reușind cu câțiva ani în urmă să înființeze sub îndrumarea instructorului-coregraf  Marian Stănescu un ansamblu de jocuri şi dansuri populare. Tinerii vor fi urmați pe scenă de soliștii profesioniști de la Ansamblul Doina Oltului.

Trebuie menționat că anul trecut, deși nu a mai putut organiza ediția cu numărul 17, administrația locală a profitat de pauză și a demarat lucrările pentru construirea unui parc și a unui amfiteatru în zona de susținere a spectacolelor.