Peste 1.000 de tone de deșeuri ce urmau să intre în țară au fost oprite la frontieră

96

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat într-un transport pe fluviul Dunărea o barjă încărcată cu peste 1.000 de tone de deşeuri din fier, sosite în portul Cernavodă, care urmau să fie importate în România, din Serbia în mod ilegal, fără respectarea prevederilor în vigoare.

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu si Căpitănia Cernavodă, au blocat ieri intratea în țară a unei barje încărcate cu peste 1.050 tone deşeuri din fier, care erau transportate ilegal pe Dunăre.

Descoperirea a fost făcută la efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, a unui convoi format dintr-un împingător cu şase barje, sosit în portul Cernavodă, din direcția Serbia. Convoiul era format din cinci barje încărcate cu cereale şi una cu 1.054,6 tone deşeuri din fier, conform documentelor.

În urma controlului făcut, autoritățile au observat că printre deșeurile din fier se aflau şi alte tipuri de deșeuri decât cele declarate. Mai exact, erau depozitate şi deșeuri a căror proveniență nu poate fi stabilită, unele chiar periculoase – componente din vehicule scoase din uz, care conțin uleiuri, emulsii și alte substanțe periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri), deșeuri de ambalaje din plastic, lemn, carton, materiale textile și rafie, vopsea, ebonita, anvelope din cauciuc, etc.

În acest caz s-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea măsurilor în desfășurarea activității de colectare/tratare/transport deșeuri și folosirea de acte nereale.

Cazurile de importuri ilegale de deșeuri s-au înmulțit semnificativ în ultimele luni.