Comandant român ucis în atacul cu dronă asupra unui petrolier. România cere explicații Iranului

181

România condamnă și cataloghează drept “absolut inacceptabil” atacul cu dronă comis asupra vasului ‘Mercer Street’, care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, “care a căzut demn la datorie”. Ambasadorul Iranului la București a fost convocat de urgență la MAE pentru a da explicații.

Ministerul Român al Afacerilor Externe a confirmat, luni, decesul unui român în atacul asupra navei Mercer Street și l-a chemat pe ambsadorul iranian de urgență pentru a da explicații. Evenimentul a fost condamnat de statul român, fiind catalogat drept “absolut inacceptabil”.

„România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului «Mercer Street», care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie.

Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat”, se arată în comunicatul MAE.

Marea Britanie și SUA s-au alăturat Israelului şi consideră că Iranul a fost în spatele atacului petrolierului în urma căruia au fost ucişi un român şi un britanic. Cele trei țări au avertizat că va urma un răspuns pe măsură. De cealaltă parte, regimul de la Teheran neagă acuzațiile, catalogându-le „nefondate”.

„Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional. MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite”, mai punctează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mai declarat că  este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul ‘Mercer Street’ şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat.