Tuberoza- prima floare din România protejată la nivel european

92

România ar putea avea prima floare protejată la nivel european: tuberoza de Hoghilag. Doar două flori mai sunt înregistrate la nivel european: azaleea de GHENT din Belgia şi trandafirul de SO-REGHI din Ungaria.

Înfloresc o dată la trei ani şi au un parfum unic. Sunt tuberozele cu care comuna sibiană Hoghilag se mândresc, în prezent circa 40 de familii cultivând această floare. Ea ar putea deveni prima floare din România protejată la nivel european,propunerea fiind acum în evaluare. Dacă va deveni un produs cu indicăție geografică protejată în Uniunea Europeană, doar localnicii din Hoghilag  pot produce și comercializa floarea sub această denumire.

Florile, originare din Mexic, au ajuns în aceste locuri pe vremea imperiului austroungar. În fiecare sezon sunt vândute aproximativ 2 milioane de fire, la preţuri de 2,50 lei, iar în florării ajunge şi la 9 lei firul.  Perioada de înflorire este iulie-septembrie, chiar octombrie, la tuberozele cultivate în spaţii protejate.

În prezent, doar două flori mai sunt înregistrate la nivel european: azaleea de GHENT din Belgia şi trandafirul de SO-REGHI din Ungaria.