Atacuri cibernetice asupra sistemului sanitar din România. SRI a intrat pe fir

62

Mai multe spitale din România au fost victimele unor atacuri cibernetice cu aplicaţia ransomware PHOBOS de-a lungul timpului. Atacatorii au  acționat din nou la un spital și au cerut sume importante de bani pentru răscumpărarea decriptării datelor. SRI, în cooperare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti investighează cazul.

Sistemul sanitar din România a fost ținta unor atacuri cibernetice care au vizat un spital din București. Atacatorii au solicitat ulterior plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituţia afectată.

Aceștia s-au folosit  de aplicaţia ransomware PHOBOS care a vizat serverele entităţii din domeniul sănătăţii pentru a cripta informațiile.

”SRI, în cooperare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, a investigat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS care a vizat serverele entităţii din domeniul sănătăţii. Ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituţia afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline”, a transmis, joi, SRI într-un comuicat de presă.

Prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte 4 spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluţii antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.