UNESCO a acceptat dosarul iei pentru introducerea în patrimoniului cultural imaterial. Decizia finală- în decembrie 2022

154
Ie Cezieni. Foto: Muzeul Județean Olt

Element de identitate națională, ia se află pe drumul introducerii în patrimoniul cultural imaterial al umanității. Dosarul, la care a contribuit și Oltul, județ cu o bogată zestre și cu fenomentul Cezieni la rang de cinste, a fost acceptat.

Călușul, doina, mărțișorul, colindatul și covoarele țesute de perete sunt elementele din Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii care pot fi regăsite și în Olt. Iar de la anul se speră ca în listă să mai fie adăugată și ia, element de identitate națională. Ministerul Culturii a anunțat ieri că Secretariatul Convenției 2003 pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial din cadrul UNESCO a comunicat, oficial, autorităților române acceptarea dosarelor „Arta cămășii tradiționale cu broderie pe umăr (altiță): element de identitate culturală în România și Republica Moldova” – dosar 01861 și „Tradițiile creșterii cailor lipițani” (Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria) – dosar 01687 în procesul de evaluare care va decide posibila înscriere a acestor elemente în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii în anul 2022.

Filmul de documentare, ce face parte din documentația depusă de autoritățile cultutale române a fost filmat parțial și la Muzeul Județean Olt, instituție care deține o impresionantă colecție de ii.

Detalii:

Ia, în drumul spre Patrimoniul Unesco

 

,,În lunile următoare, Secretariatul Convenției UNESCO pentru Patrimoniul Cultural Imaterial va verifica dosarele depuse și va putea solicita statelor deponente informații suplimentare. Decizia finală cu privire la înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO va fi anunțată în cadrul celei de-a 17 sesiuni a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care va avea loc în decembrie 2022.”, a transmis Ministerul Culturii.

În această sesiune vor fi evaluate 49 de dosare pentru înscrierea de noi elemente în Lista Reprezentativă UNESCO, cum ar fi: „Sericicultura și producerea de mătase pentru țesut” (Azerbaidjan, Afganistan, Iran, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia), „Sărbătorile Ursului în Pirinei” (Andorra, Franța), „Cultura ceaiului (Çay) – simbol al identității, ospitalității și interacțiunii sociale” (Azerbaidjan, Turcia), „Împletitul din paie în Belarus – artă, meșteșug și abilități” (Belarus), „Cunoștințele maeștrilor romului alb” (Cuba), „Festivaluri legate de călătoria Sfintei Familii în Egipt” (Egipt), „Dansul modern în Germania” (Germania), „Formația maghiară de instrumente cu corzi” (Ungaria), „Meșteșugul brodatului în Asia centrală” (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan), „Practici sociale și cunoștințe legate de prepararea și folosirea alcoolului tradițional din prune (šljivovica)” (Serbia), „Sunatul manual al clopotelor” (Spania) ș.a.