Peste 142.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. La mulți ani, Ilie și Ilinca!

67

Astăzi este zi de mare sărbătoare creștină. Sfântul Ilie, numit și aducătorul de ploi, este sărbătorit de numeroși români care-i poartă numele.

Făcător de minuni și aducător de ploi, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit azi. Numeroși români îi poartă numele, peste 142.000, cei mai mulți numindu-se Ilie, Iliuță și Lică, dar și Ilinca, Ilia, Lia, Elias, Eliana, Eliade, Ilieș, Iliuș, Iliev, Liana, Luana.
Biserica îl înfățișează pe prooroc ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Este sfântul ce provoacă tunete, traznete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina.

Ca orice sărbătoare creștină, și aceasta este însoțită de tradiții și superstiții. Din bătrâni, dimineața, trebuia să se culeagă plante de leac, în special busuiocul, ce4 trebuiau duse la biserică și apoi li se dădea foc, iar cenușa putea fi folosită în scopuri terapeutice sau ținute în casă pentru spor.

În popor, se spune că nu este bine să mănânci mere până la Sfântul Ilie, când se dau de pomană pentru cei adormiți. Conform tradiției poluare, dacă plouă de Sfântul Ilie alunele vor seca, iar fructele din pomi vor face viermi.

În această zi se scoate mierea din stupi, dar cu mare grijă, pentru că, se spunea din bătrâni, că mierea furată în zile de sărbătoare mare e puternică pentru vrăji și farmece.

În unele zone din țară, dacă începe furtuna, oamenii înfig un pământ un toiag cu mâner de metal.