Valul 4 se apropie și va fi al nevaccinaților. Ce spune Ministrul Sănătății despre restricții

259

Valul patru al pandemiei este tot mai aproape, după răspândirea tulpinii Delta. Ministrul Sănătății spune că acesta va afecta în principal persoanele nevaccinate. Ea a explicat că persoanele vaccinate au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu covid. Momentan, restricțiile nu fac parte din planul ministrului, incidența cazurilor fiind destul de scăzută.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat, duminică, faptul că vaccinarea este singura și cea mai sigură metodă de protecție împotriva valului patru al pandemiei, iar noul val va afecta în mod principal persoanele nevaccinate, acestea având o imunitate mai scăzută la virusul ucigaș.

„Acest val patru va fi un val al nevaccinaților, aceștia vor fi principalii afectați”, a mai precizat Ioana Mihăilă.
De asemenea, aceasta a mai explicat faptul că  persoanele vaccinate au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu covid.

„Responsabilitatea este a tuturor, și a Ministerului Sănătății, și a CNCAV, și a Guvernului. Când vorbim de măsuri, trebuie noi să fim responsabili și să ne vaccinăm și nu vom avea nevoie de restricții”, a mai spus ministrul sănătății, adăugând că „restricțiile vor viza în principal persoanele nevaccinate”.
Mihăilă a mai adăugat faptul că în toate statele unde a existat o creștere a numărului de infectări în ultima perioadă au înregistrat mai puține decese și spitalizări decât în valurile precedente ale pandemiei, dovadă că vaccinarea previne dezvoltarea unor forme grave ale bolii.

Sub 1% dintre persoanele vaccinate în România s-au îmbolnăvit, din datele transmise de CNCAV”, a precizat Ioana Mihăilă.

Cât despre restricții, Ministrul Sănătății a declarat că acestea vor viza în primul rând persoanele nevaccinate.

„Nu cred că masca în aer liber, cel puțin pentru persoanele vaccinate, va fi necesară. Spațiile care au un risc mare de transmitere sunt spațiile închise sau zonele foarte aglomerate. Dar acum, pe cifrele acestea ale pandemiei, nu intră în discuție restricțiile. Cred că trebuie să ne uităm la incidență, la paturi COVID ocupate și la numărul de paturi de terapie intensivă ocupate, atunci când luăm o decizie”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Campania de vaccinare este în declin în România, duminică fiind înregistrat cel mai scăzut număr de persoane vaccinate din ultimele 7 luni. În total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate un număr de 4.877.205 persoane, iar 4.719.068 au primit schema completă.