S-a redus vârsta de pensionare! Iohannis a semnat decretul aplicabil pentru o anumită categorie profesională

957

Președintele României a semnat decretul ce prevede reducerea vârstei de pensionare pentru o anumită categorie profesională. Condiția pentru aceste persoane este de a avea un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani în activitățile vizate de lege.

Vârsta de pensionare se poate reduce pentru angajații care au lucrat în industria de producție a energiei termice și electrice, se arată în actul normativ promulgat astăzi, 16 iulie, de către președintele Klaus Iohannis.

Angajații care au lucrat cel puțin 25 de ani în această industrie vor putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare.

Legea prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiții de muncă speciale şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Locuri de muncă în condiţii speciale vor fi considerate şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, conform actului normativ.

Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Prevederile acestei legi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.