Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Grecia intră în zona galbenă, Spania trece în zona roșie

220

A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Comitetul Național pentru Situații de urgență a actualizat lista zonelor aflate în zona galbenă pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din aceste țări. Persoanele vaccinate cu ambele doze sau care au trecut prin boală și s-au vindecat sunt scutite de carantină.

Guvernul a aprobat hotărârea CNSU cu privire la lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie carantinarea persoanelor ajunse în România din aceste zone pentru 14 zile.  Grecia, Luxemburg, Gibraltar și Libia sunt doar câteva  dintre regiunile care au fost introduse pe lista galbenă. Persoanele care sosesc în România din țările, regiunile sau teritoriile incluse pe aceste liste au obligația să prezinte un test COVID-19 negativ la îmbarcarea în avion sau autocar. Cei care vor avea un test negativ vor sta în carantină doar 10 zile.

Totodată, în zona roșie au intrat, în urma creșterii cazurilor, Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia și Malaysia.

Măsurile nu li se vor aplica persoanelor care prezintă dovada vaccinării cu ambele doze sau dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile și s-au vindecat.

De asemenea, scutirea de carantină este valabilă și pentru copiii sub 3 ani, fără condiții, și pentru cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.