Festivalul călușăresc din Colonești, la o nouă ediție. Invitați, mari artiști de folclor

199

Comuna Colonești se pregătește de sărbătoare. Una devenită tradiție și care adună în concurs numeroase formații de călușari veniți să cinstească memoria marelui vătaf Ilie Martin. Pe scenă vor urca și artiști de folclor îndrăgiți.

Dacă anul trecut pandemia a împiedicat comuna Colonești să cinstească memoria unui legendar vătaf de căluș al Oltului și, odată cu el, pe toți cei care bat cu pintenii pământul ducând mai departe dansul magic intrat în patrimoniul UNESCO, anul acesta administrația localității de la granița județului continuă festivalul devenit tradiție, organizând o nouă ediție, de marea sărbătoare creștină Sf. Ilie. Aflat la cea de-a XVII-a ediție, Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” va fi organizat pe 20 iulie, evenimentul ce adună iubitori de cântec și dans autentic oltenesc din toată zona având printre invitați și nume mari ale folclorului, acompaniate de Orchestra Doina Oltului, dirijată de maestrul Cristi Dumitru.

Vor evolua formațiile de călușari din: Colonești, Scornicești, Corbu, Hârsești, Stolnici, Dobrun, Curtișoara, Pârșcoveni, Costești, Bârla, Ansamblul călușăresc Ilie Martin.

Vor susține recitaluri: Diana Țițirigă, Nicolae Datcu,  Mariana Ionescu Căpitănescu, Marcela Fota, Constantin Enceanu. Festivalul se va încheia cu un spectacol de lumină și culoare și joc de artificii.

Ilie Martin a fost unul dintre cei mai renumiți călușari ai Olteniei. El a avut privilegiul, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor din 1935 organizat la Londra, de a fi apreciat de însăși regina Elisabeta a Marii Britanii, care, potrivit localnicilor, l-ar fi plimbat cu caleașca regală.