Oltul, sub Cod Galben de val de căldură și disconfort termic

143

Dacă județul Olt scapă azi de avertizarea de instabilitate atmosferică a meteorologilor, nu scapă de valul de căldură. Potrivit ANM, se anunță azi și în următoarele două zile disconfort termic accentuat.

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizare Cod Galben pentru județul Olt valabil astăzi, dar și pe 13 și 14 iulie, fenomenele vizate fiind  val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.

,, În intervalul menționatvalul de căldură se va intensifica în vest și sud-vest, iar disconfortul termic va crește în cea mai mare parte a țării. În Crișana, Banat, în vestul și sudul Olteniei vremea va deveni caniculară, cu temperaturi maxime, luni, de 34…36 de grade, apoi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general între 18 și 22 de grade.”, atenționează ANM.

Potrivit specialiştilor, atunci când valoarea indicelui de temperatură și umiditate se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. La peste 79 de unități, starea de disconfort se accentuează, în lipsa hidratării corecte şi a unei alimentaţii sănătoase persoanele la risc pot ajunge inclusiv la spitalizare. Cei mai expuşi sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar afectaţi sunt şi copiii. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze pot avea de suferit.