Noi reguli pentru creșterea porcilor în gospodării. Amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea legii

390

Pesta porcină schimbă obiceiurile românilor care cresc porci în gospodării, chiar și pentru consumul propriu. Autoritatea Sanitar – Veterinară a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități.

Românii care cresc porci în gospodării, pentru consumul propriu, vor trebui să respecte o serie de noi reguli și restricții de biosecuritate, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență prevăzut de Autoritatea Sanitar – Veterinară.

Printre noile măsuri ale documentului se află interzicerea hrănirii cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile porcilor să existe locuri de dezinfectare a încălțămintei gospodarului. Cei care nu respectă aceste măsuri impuse de autorități riscă amenzi de până la 8.000 de lei.

Potrivit documentului citat, crescătorii vor avea obligația respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale:

 să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

– exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;

– să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

– să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;

– să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;

– să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

– să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la: orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;

– să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale;

– să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;

– să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;

– să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor;

Nerespectarea noilor măsuri impuse de autorități poate duce, pe lângă amendă, la importul întregii cantități de carne de porc, ceea ce înseamnă o gaură imensă în bugetul gospodarilor, cât și în bugetul țării.