Senatorii Mirea și Stănescu susțin stimularea natalității prin sprijin acordat familiilor cu copii

385

Senatorii de Olt Siminica Mirea și Paul Stănescu sunt coinițiatorii unui proiect legislativ privind sprijinirea familiilor cu copii. Legea ar urma să aducă alocații mărite, tichete sociale pentru preșcolari și deducerea impozitelor pentru salariații cu copii.

Cei doi senatori social-democrați ai Oltului- Siminica Mirea și Paul Stănescu- au solicitat conceperea și implementarea de urgență a unui Program național de stimulare a natalității. Parlamentarii sunt coinițiatorii unui proiect legislativ înregistrat la Senat pe 25 iunie, privind acordarea de sprijin familiilor cu copii.

,,În ultimii ani și în special în timpul pandemiei, natalitatea a scăzut dramatic în România, în principal pe fondul reducerii nivelului de trai al tinerelor familii și al emigrării masive a populației active. In anii 2019 și 2020 s-a înregistrat cel mai mic număr de copii născuți în România din ultimii 50 de ani, potrivit datelor publicate de INS”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Setul de măsuri propus vizează:

  1. Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.
  1. Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.
  2. Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.