Criză de personal pe litoral! Angajatorii au nevoie de 25.000 de oameni

54

Industria HoReCa se confruntă cu o lipsă majoră de personal, în plin sezon estival. Potrivit estimărilor, de pe litoralul românesc lipsesc aproximativ 25.000 de angajați, fapt care afectează calitatea serviciilor oferite turiștilor.

Patronii de hoteluri, cafenele și restaurante de pe litoralul românesc se confruntă cu o criză de angajați, în plin sezon estival, fiind considerată cea mai mare lipsă de personal din ultimii 30 de ani.

Totodată, această situație afectează și calitatea serviciilor oferite turiștilor și dă mari bătăi de cap angajatorilor, ținând cont că se apropie luna august când este vârf de sezon. Conform Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), in acest moment ar fi nevoie de circa 25.000 de angajati, cei mai multi sezonieri, pentru statiunile de pe litoral.

„Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie. Cei care lucrau în turism, datorită jocului de alba – neagra cu închiderea şi deschiderea unităţilor, au plecat în alte sectoare, precum retail, producţie sau au plecat din ţară”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedinte FPTR.

Răducan spune că pe litoral, 60% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să vină să muncească.

„Preferă să stea acasă sau pleacă din ţară – mirajul unei lumi mai bune”, spune vicepreşedinte FPTR.

În ultimul an, industria ospitalității a fost grav afectată de criza sanitară, iar salariile nu pot fi destul de competitive astfel incât să compenseze instabilitatea locurilor de muncă. Acum, foștii lucrători sezonieri evită să mai meargă pe litoralul românesc, iar unii dintre aceștia aleg sa muncească sezonier in alte țări.