Raportul SUA arată că România e sursa principala a traficului de persoane din Europa

204

Un Raport al SUA plasează România pe Tier 2 Watch List ceea ce înseamnă că țara noastră este de rangul 2 ca nivel al traficului sexual și exploatării prin muncă și este supravegheată. Fetele și minorii români sunt exploatați, în principal în țări din Europa prin metode subverise precum căsătorii capcană sau direct din centrele de plasament.

România este de rangul 2 ca nivel al traficului sexual și al exploatării prin muncă și este supravegheată pe așa numita „Watch list”, arată raportul SUA privind traficul de persoane care include de asemenea, informații și recomandări.

Totodată, în ciuda gravității fenomenului, România a primit o derogare pentru a nu trece la nivelul 3, alături de țările cu cel mai mare trafic de persoane din lume.

Conform raportului, țara noastră nu îndeplinește standardele minime conform legii americane pentru protecția victimelor traficului de persoane, cu toate că face eforturi semnificative în acest sens și, în plus, numărul estimat al victimelor traficului de persoane este foarte mare. Guvernul nu ia măsuri adecvate sau nu dovedește că face eforturi crescute în combaterea traficului față anul precedent, potrivit clasificării Departamentului de Stat.

Datele înregistrate de Departamentul de Stat al SUA, arată că România este principala sursă de trafic de persoane, sexual și prin muncă, din Europa. Traficanții sunt de obicei români care lucrează ca parte a unui grup infracțional bazat pe legături de familie și etnice cu victimele, care supun femei și copii la traficul sexual în diferite țări precum Finlanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie.

Metoda pe care aceștia o abordează este de obicei căsătoria simulată, iar după căsătorie traficanții forțează femeile să practice prostituția sau le exploatează prin muncă.

Pe de altă parte, copiii reprezintă 50% dintre victimele traficului din România, fiind obligați să cerșească.

Premierul României Florin Cîțu, afirmă că problema aceasta reprezintă o prioritate pentru Guvern.

„Departamentul de Stat al SUA a lansat în cursul zilei de ieri Raportul privind Traficul de Persoane pe anul 2021. După eforturile Guvernului de anul precedent, alături de societatea civilă, România rămâne pe Tier 2 Watch List. Adică se menține pe lista de supraveghere la nivel 2.

Problema traficului de persoane este o prioritate pentru Guvern. Avem soluții pe care le vom urmări și coordona integrat de la nivelul Cancelariei. Mă voi asigura că sincopele existente sunt rezolvate în cel mai scurt timp și eficient mod.

Vreau să le transmit tuturor românilor, dar și specialiștilor, că nicio suspiciune de exploatare nu trebuie ignorată și trebuie tratată cu maximă seriozitate.

Traficul de persoane și exploatarea trebuie combătute în România. Este nevoie de un efort integrat din partea tuturor instituțiilor. Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană vulnerabilă nu mai devine victimă”, a scris Florin Cîțu într-un mesaj pe Facebook.