AVERTIZARE! Nu faceți duș când e furtună! Recomandările ISU

530

Deși pare ciudat, în timpul furtunilor de vară este recomandat să evităm dușurile și sălile de baie, deoarece instalațiile de baie pot conduce electricitate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a făcut un avertisment prin sistemul Ro-alert prin care recomandă oamenilor să întrerupă orice fel de activitate în aer liber și să se adăpostească.

Având în vedere situația meteorologică din ultima vreme, furtunile și ploile puternice de vară, ISU a trimis printr-un mesaj RO-alert avertizări în caz de furtuni iminente și recomandări.

„Deseori neașteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind, de multe ori, însoțite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni: ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism; Închidem ușile și ferestrele; Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate; Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate”, arată IGSU într-o postare pe Facebook.

De asemenea, este recomandat să evităm sălile de baie și să facem duș în timpul furtunilor. Explicația este dată de un fizician care susține că orice încărcare electrică din spațiul învecinat se poate propaga ușor spre zonele din interiorul clădirii, mai ales în baie duș și toate aceste zone unde circulă apă, pentru că apa potabilă conține săruri și conduce curentul electric.

Totodată, rețeaua electrică, de telefonie fixă pot să fie un factor atunci când sunt descărcări, iar dacă auzim tunete nu trebuie să folosim dușul sau chiuveta.

𝐌𝐀𝐒𝐔𝐑𝐈 𝐈𝐍 𝐈𝐍 𝐓𝐈𝐌𝐏𝐔𝐋 𝐔𝐍𝐄𝐈 𝐅𝐔𝐑𝐓𝐔𝐍𝐈:

  • evitati: obiectele inalte, precum un copac inalt izolat in spatiu deschis, campurile, plajele sau ambarcatiunele pe apa, obiectele metalice (utilaje agricole, stalpi, echipamente de ferma, motociclete, biciclete, etc.)
  • daca nu ati reusit sa va adapostiti si simtiti ca parul vi s-a electrizat, este un indiciu ca exista pericolul unui trasnet. Asezati-va ghemuit, puneti-va mainile pe urechi si cap, lipiti calcaiele
  • daca va aflati in padure, cautati adapost intr-o zona in care se afla copaci mai putin inalti. Daca sunteti intr-un spatiu deschis, deplasati-va spre o zona joasa (o vale)
  • daca sunteti pe un lac, ajungeti la mal de urgenta si adapostiti-va imediat
  • nu va intindeti pe pamant!