Se dau amenzi! Toți consumatorii racordați la sisteme centralizate, oligați să aibă contoare și repartitoare până la finalul anului

147

Legea energiei termice a fost din nou adoptată de Camera Deputaților astfel că, una dintre prevederi instituie obligația montării de contoare pentru măsurarea consumului de energie termică în apartamentele din blocurile racordatate de sistemul centralizat. Legea va merge către Klaus Iohannis pentru promulgare.

Consumatorii racordați la sisteme centralizate de energie termică vor fi obligați să își monteze contoare și repartitoare până la finalul anului, altfel riscă amenzi.

“În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, conform legii adoptate de deputați.

Proiectul de lege care obligă toți consumatorii să-și monteze repartitoare pentru contorizarea energiei termice a fost propus încă 2016 dar Klaus Iohannis a retrimis la acea vreme legea în Parlament, întrucât a considerat că prevederile ar restricționa cetățenii unei localități să folosească o singură metodă de încălzire.

Românii care sunt conectați la sistemele centralizate  sunt obligați să-și monteze contoare și repartitoare pentru măsurarea energiei termice, dar nu și pentru cei care folosesc centrale termice de apartament.

Amenzile pentru nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 1.000, se arată în noul act de lege.

Legea a fost trimisă lui Klaus Iohannis spre promulgare, iar dacă va fi publicată în Monitorul Oficial în forma actuală, românii vor avea la dispoziție șase luni pentru montarea repartitoarelor