Noi măsuri de relaxare a restricțiilor intră în vigoare de azi

555

Noi măsuri de relaxare în contextul pandemiei au intrat în vigoare de azi. Măsurile prevăd un număr mai mare de participanți la concerte, evenimente publice și private, iar cluburile și restaurantele vor rămâne deschise până la ora 2 noaptea.

Premierul Florin Cîțu a anunțat noi măsuri de relaxare privind pandemia de Covid-19, astfel conform noilor prevederi, în spațiile deschise sau închise, competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori până la 50 la sută din capacitatea spațiului în anumite condiții.

Totodată, la concerte, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale organizate afară va fi acceptat un număr mai mare de participanți.

„Se permite organizarea evenimentelor desfăşurate în aer liber cu participarea unui număr mai mare de 2.500 de spectatori cu asigurarea unei suprafeţe de 1 metru pătrat pentru fiecare persoană. Persoanele trebuie să fie vaccinate şi să poarte mască”, spune prim-ministrul.

În ceea ce privește evenimentele private, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis săptămâna trecută că, începând de la 1 iulie, numărul persoanelor care pot participa la evenimente private (nunți, botezuri) a fost mărit la maximum 150 de persoane în exterior sau 100 de persoane în interior.

„Se permite un număr mai mare de persoane la evenimentele private – aici vorbim în mod deosebit de nunţi, botezuri, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli, corturi de evenimente  la maximum 150 de persoane în exterior sau maximum 100 de persoane în interior. În prezent, erau 70 în exterior şi 50 în interior. Se permite un număr mai mare de persoane la evenimentele private organizate în interior, cum sunt nunţi şi botezuri, la maximum 300 de persoane, dacă ele sunt testate, dacă ele sunt vaccinate sau dacă au trecut prin boală”, a explicat Raed Arafat.

Șeful DSU a mai precizat că se va permite un număr mai mare de persoane și la cursurile de instruire și workshop-uri pentru adulți, la maximum 150 de persoane în interior și maxim 200 de persoane în exterior. Și numărul de persoane la conferințe a crescut, astfel vor putea participa maxim 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi, în prezent fiind permis accesul a doar 100 de persoane.

Circulaţia persoanelor în grupuri de pietoni limitată la 10 persoane a fost eliminată, nemaiexistând limită la circulaţia persoanelor în grupuri pe stradă.

Restaurantele și cafenelele, barurile și cluburile vor avea program prelungit până la 2 noaptea, păstrându-se totuși restricția potrivi căreia în cluburi pot intra doar persoanele vaccinate, iar pensiunile și hotelurile pot caza la capacitate maximă.

Târgurile, bâlciurile și talciocurile se redeschid, iar sălile de fitness vor fi deschise până la capacitatea maximă.