Legea de incriminare a steroizilor discutată azi în Parlament. Ce modificări prevede

131

Legea privind incriminarea substanțelor dopante de mare risc se află azi pe agenda Parlamentului. Doar Bulgaria și România nu incriminează producerea și traficul ilicit al steroizilor.

Legea pentru prevenirea și combaterea producerii și traficului de substanțe dopante cu grad mare de risc va fi discutată azi în plenul Parlamentului. Aflată la Camera Deputaților pentru a fi supusă votului, aceasta prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru fabricarea, oferirea și administrarea acestora.

Fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad mare de risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad mare de risc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi, se arată în inițiativa legislativă discutată în Parlament.

Totodată, la același capitol intră și steroizii care reprezintă principala categorie de substanțe dopante folosită atât de sportivii amatori, cât și de sportivii profesioniști, dar și hormonii de creștere și substanțele chimice ce sporesc producerea naturală de tostesteron.

Una dintre schimbările aduse legii dacă modificarea legislativă va fi aprobată este că producerea, traficul și îndemnul de steroizi și alte substanțe dopante nu vor mai fi incadrate la contravenție, ci la infracțiune și va fi pedepsit cu închisoare de până la 3 ani sau chiar 7 ani în cazul în care faptele săvârșite duc la moartea victimei.

Modificările Legii 104 au fost propuse de către Agenţia Naţională Anti-Doping în urma consumului înregistrat, mai ales în sălile de culturism şi fitnessÎn momentul de faţă, traficul de substanţe dopante de mare risc este considerat contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 25.000 de lei.