E OFICIAL! Scad prețurile locuințelor ANL. Cât va costa un apartament

192

Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență care soluționează dublarea din 2020 a prețurilor de vânzare și chiria locuințelor ANL dar și prevenirea unei noi majorări. Ministrul Dezvoltării pare că a găsit soluția pentru a reduce din prețul de vânzare al apartamentelor la o valoare similară cu cea din 2019.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a anunțat că a găsit o soluție pentru a reduce prețul de vânzare și închiriere a locuințelor ANL la cel din 2019. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență ce soluționează dublarea din 2020 și prevenirea unei noi majorări, astfel că tinerii iși vor putea închiria sau cumpăra locuințele la prețuri mai mici acum, dar și pe viitor.

„După cum este cunoscut, în consecința majorărilor veniturilor din domeniul construcțiilor și, implicit, a costurilor de construcție, de pe o zi pe alta, prețul locuințelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe, a fost majorat semnificativ, aproape dublat în 2020. Măsura adoptată astăzi rescrie prevederea care țintea acoperirea costurilor de construcție a unei noi locuințe din prețul de vânzare a celor existente”, anunță Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe pagina de Facebook.

Locuințele ANL sunt destinate tinerilor la început de drum și ar trebui să reprezinte un ajutor din partea statului, constând în prețuri de achiziție sau chirii mai mici, dar în ultimii ani acestea au suferit creșteri substanțiale.

”Locuințele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie și mai apoi o locuință proprie la un preț accesibil. Decizia Guvernului de astăzi este un ajutor pentru tineri în acest sens” – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Conform Ordonanței adoptate, prețul de vânzare a locuințelor pornește de la costul de construcție al imobilului în cauză, nu de la costul de înlocuire, și se scade, pe lângă amortizare, și chiria plătită până la momentul achiziției. Noile reglementări prevăd și o pondere conformă gradului de indice al localităților, astfel că locuințele din orașele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reședință de județ sau din Capitală.