Primăria Slatina a deschis containerele de asistență socială pe timp de caniculă

125

În urma avertizării meteorologice Cod Portocaliu de cabiculă pentru județul Olt, Primăria Slatina asigură primul ajutor în caz de caniculă, în acest sens fiind amenajate containere de informare și asistență medico- socială, în trei zone intens circulate din municipiu.

Meteorologii au anunțat pentru azi, 24 iunie și mâine, 25 iunie, val de căldură și disconfort termic accentuat, județul Olt fiind plasat sub Cod Portocaliu. ,, Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade“, atenționează ANM.

Potrivit specialiştilor, atunci când valoarea indicelui de temperatură și umiditate se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. La peste 79 de unități, starea de disconfort se accentuează, în lipsa hidratării corecte şi a unei alimentaţii sănătoase persoanele la risc pot ajunge inclusiv la spitalizare. Cei mai expuşi sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar afectaţi sunt şi copiii. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze pot avea de suferit.

Pentru a veni în sprijinul slătinenilor, dar și celor care tranzitează municipiul, Primăria Municipiului Slatina asigură prin intermediul Direcției de Asistență Socială Slatina, primul ajutor în caz de caniculă.

,,Containerele au fost amenajate ca Puncte de informare și asistență medico- socială, în trei zone intens circulate din municipiu si anume: la Fântâna Speranței, în piața Zahana și în zona Poliției circulație. Situate în zone intens circulate, în apropierea piețelor și a intersecțiilor mari, aceste puncte temporare de lucru ale Directiei de Asistență Socială Slatina, oferă tuturor celor care le trec pragul servicii de prim-ajutor și informații despre prevenirea efectelor patologice ale căldurii. Punctele de informare și asistență medico-socială, dotate corespunzător (climatizare, truse de prim ajutor, dozatoare de apă, etc.), vor fi activate doar în condiții de avertizare meteorologică (începând cu codul galben) după următorul program: luni – vineri, între orele 10:00 – 18:00; sâmbăta, între orele 10:00 – 14:00″, a anunțat administrația municipală.

Asistența și consilierea medicală sunt asigurate de personalul medical din cadrul Directiei de Asistență Socială Slatina (medicină școlară sau comunitară) pe bază de grafic de lucru astfel încât să nu fie afectată activitatea de la locul principal de muncă.

În zilele cu temperaturi ridicate, specialiștii recomandă populației să evite, pe cât posibil, să părăsească locuinţa în intervalul orar 11.00 – 18.00, să consume 1,5 – 2 litri apă/zi chiar dacă nu apare senzaţia de sete, evitarea băuturilor cu conţinut de cofeină şi a băuturilor răcoritoare acidulate ori alcoolice.

De asemenea este recomandată folosirea ochelarilor de soare şi a pălăriilor sau şepcilor, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.