În IE la liturghie, într-o parohie din Olt

1056
foto: arhiva preotului Florin Moanță (facebook)

Ziua Universală a Iei va fi serbată mâine la Redea, într-un mod autentic, prin care se aduce omagiu elementului de identitate culturală românească. Toţi creştinii vor participa la liturghie îmbrăcaţi dacă nu în costume populare, purtând obligatoriu doar ia. Iniţiativa aparţine preotului paroh al Parohiei Redea de Apus II.

Începând cu anul 2013, ziua de 24 iunie marchează Ziua Universală a Iei, demers pornit de la inițiativa comunității La Blouse Roumaine din dorința de a promova moștenirea strămoșească și pentru a face ia recunoscută în întreaga lume. Cu o zestre bogată de costume populare autentice unicat, Oltul nu va rata sărbătorirea acestei zile speciale. Iar una dintre manifestările dedicate straielor de sărbătoare ale strămoșilor noștri, elemente de identitate națională, va fi organizată la Redea, de către preotul Florin Moanţă.

Din dorinţa de a-şi vedea enoriaşii celebrând frumuseţea portului popular autentic, preotul i-a invitat pe credincioşi să îmbrace aceste straie. Astfel, toţi enoriaşii vor participa la liturghie purtând cel puţin o ie.

,,Creştinii comunității noastre ortodoxe Redea sunt aşteptați la Sfânta Liturghie pentru a sarbători împreună Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor de Drăgaica sau Sânzienele. Tot în această zi sărbătorim ziua universală a iei, bluza tradițională românească fiind un simbol internaţional al culturii române şi o piesă emblematică a costumului popular național românesc. Dorința noastră este să fiți prezenți îmbrăcați în costum popular naţional sau ie tradițională şi coroniță împletită cu sânziene. După Sfânta Liturghie, vom participa la un program de expoziție a iei tradiţionale olteneşti de Romanați precum și cea cusută de străbunicele comunitații noastre rezene.”, a anunţat preotul Florin Moanţă.

Demersul preotului nu se află la prima manifestare de acest gen.