Românii vor putea beneficia de la 1 iulie de servicii medicale private decontate de stat

143

Românii care doresc să beneficieze de servicii medicale private vor avea posibilitatea să se trateze de la 1 iulie cu posibilitatea decontării unei părți din bani de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate introduce va introduce de la 1iulie „contribuția persoanală” pentru pacienți. Aceasta reprezintă în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz.

Când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un „deviz estimativ”, care i se va prezenta transparent: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului – detaliat, pe categorii de cheltuieli.

Devizul reprezintă de fapt o ofertă, valabilă 5 zile lucrătoare, astfel că pacientul va avea la dispoziție tot acest timp pentru a se gândi dacă acceptă oferta sau preferă să meargă la alte spitale private pentru a obține oferte similare, să le compare și să ia cea mai bună decizie pentru situația în care se află.

Aceste noi schimbări întăresc mai mult pentru pacient libertatea de a alege unde să se trateze, în ce condiții și unde vor ajunge banii lui.