Oltul, sub cod de ploi torențiale azi, iar de mâine sub cod de caniculă

537
Foto 1- atenționare caniculă; foto 2- harta instabilității atmosferice

Vremea se anunță schimbătoare zielle acestea, meteorologii plasând județul Olt sub două coduri galbene: unul de caniculă și disconfort termic, celălalt de ploi torențiale.

Administrația Națională de Meteorologie a lansat două avertizări meteo pentru județul nostru, ambele Cod Galben, însă de fenomene diferite. În timp ce azi oltenii trebuie să se aștepte la instabilitate atmosferică accentuată,  de mâine până la finele săptămânii județul se află sub avertizare de temperaturi ridicate.

Astfel, azi, în intervalul 12.00- 22.00, potrivit ANM, ,,în zonele de munte, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.”

Meteorologii mai atenționează că îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Valul de căldură, caniculă și disconfort termic este anunțat pentru mâine, 23 iunie, 24 și 25 iunie. ,,În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).”, anunță ANM.