Tradiție, păstrată cu sfințenie la Optași-Măgura: în bătătura fiecărui gospodar vor bate pintenii și se va strigă ,,Hălăișa!”

1137

Cine nu primește Călușul, nu va fi apărat de rele, se spune încă prin satele Oltului, deloc puține care păstrează cu sfințenie acest obicei sacru. Iar satele comunei Optași-Măgura nu fac excepție. Aici, jocul de țărână este păstrat intact de ceata condusă acum de noua generație de vătafi, în jocul magic prinzându-se, spre fala comunității, tineri care au învățat să bată pintenii de la vârste fragede.

Duminica aceasta este zi de mare sărbătoare în satele Oltului. Este ziua în care călușarii a căror menire este să aducă prosperitate gospodăriilor, să-i apere pe oameni de iele și vindecarea bolnavilor ”luaţi din căluş” bat pintenii pe ulițele satelor. Tradiția încă este păstrată cu sfințenie în multe zone ale județului, Căluşul având un rol mistic şi nu unul artistic, ca cel de scenă. Aici, în vatra satelor, este jucat unul dintre cele mai valoroase dansuri tradiţionale ale ţării noastre, un ritual inclus în patrimoniul imaterial al umanității.

Printre localitățile unde obiceiul străvechi practicat în ziua de Rusalii, la 50 de zile după Paște, când se pogoară Duhul Sfânt, au rezistat în timp, cete de căluşari putând fi întâlnite jucând aşa cum se făcea în urmă cu secole, se numără și comuna Optași-Măgura.

https://www.facebook.com/100001248012605/videos/753964491321811/

,,La noi, fiecare gospodărie deschide poarta călușarilor. Duminică se va deschide steagul dimineață, până apare soarele. Ceata, formată din număr impar de călușari, cu stegar, mut, vătaf, joacă așa cum se făcea în vechime. Oamenii încă mai cred în magia acestui dans și ni s-a întâmplat chiar să vindecăm bolnavi ”luaţi din căluş”, cum li se spune celor care lucrează în zilele de Rusalii. Odată, jucam în Tătulești și i s-a făcut rău la o creștină. Am jucat în jurul ei de vreo 10-15 ori până s-a ridicat și a jucat în cerc. Majoritatea jucătorilor sunt tineri, care au preluat tradiția, la noi fiind dusă din tată în fiu cu mândrie. Spre exemplu, vătaf  este Ionuț Scarlat, iar cel mai tânăr călușar este Alică Scarlat, acum în clasa a III-a, dar de la 3 ani joacă. Mutul este respectat de ceata de căluşari, are un rol important, fiind cel care trasează scenariul sacru de joc, având 10- 15 roluri- piese de teatru- scenarii unice, după care se joacă în curțile oamenilor “, ne explică Marin Scarlat, mare jucător de căluș în comună și instructor-coregraf la clasa Școlii de Arte de Meșteșuguri a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, în cadrul căruia a acceptat provocarea de a trasmite tradițiile noilor generații.

Jocul călușului fascinează și azi de la ritual până la mișcările virtuoase ale dansatorilor, iar cei care doresc să-i cunoască magia îl pot întâlni duminică în multe sate ale județului. El va fi jucat și zilele următoiare. La Optași-Măgura, în a doua duminică de Rusalii, se va juca călușul în cimitir, cunoscut sub forma jocului pe morminte, la foști călușari sau lăutari, urmat apoi de Hora de Pomană.

https://www.facebook.com/100002361367802/videos/2297488340339856/