CCR a admis sesizarea PSD: numirile şefilor interimari de la TVR şi Radio România sunt NECONSTITUȚIONALE

43

Curtea Constituțională a României a admis, joi, sesizarea Partidului Social Democrat și a decis că cele două hotărâri ale Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai TVR și Radio România sunt neconstituționale.

CCR a decis, joi, cu unanimitate de voturi că numirile în funcția de director general interimar ai TVR și Radio România făcute de coaliția de guvernare sunt neconstituționale. Social democrații au contestat la Curtea Constituțională a României procedura de numire a celor două șefii invocând că legea a fost interpretată și aplicată greșit. Aici este vorba despre numirea Ramona Săseanu la TVR și a lui Liviu Popescu la Radio România.

Curtea Constituțională spune că numirile făcute de Legislativ au încălcat legea 41/1994 privind funcţionarea SRTv şi SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din acelaşi act normativ, însă fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune.

“CCR a admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune;

A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune”, se arată în decizia CCR.

În acest caz, în mod oficial trebuie așteptată motivarea acesteia, în care sunt stabiliți pașii de urmat, iar în mod neoficial trebuie luată o decizie la nivelul Coaliției de guvernare.