O nouă inițiativă legislativă: strângerea fondului școlii și a fondului clasei interzisă prin lege

80

Mai mulți deputați USR  au depus în urmă cu o zi, în Parlament o nouă înițiativă legislativă în care solicită ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți pentru fondul clasei și al școlii să fie eliminată și pedepsită.

Filip Havârneanu, Cristian Brian, Daniel Toda și Andrei Miftode sunt inițiatorii proiectului privind interzicerea practicii de strângere de bani de la părinți pentru fondul clasei și cel al școlii. Aceștia consideră că astfel de acțiuni ar trebui să fie ilegale și chiar pedepsite, eliminându-le definitiv.

„Părinții care au copii în școli de stat sunt constrânși, sub o formă sau alta, să cotizeze la fondul școlii pentru ca, în sala de clasă, elevii să poată studia în condiții decente. Cadrele didactice se transformă, în timpul ședințelor lunare cu părinții, în mesagerii directorilor de școli. Discuțiile cu părinții se desfășoară la limita legii, dascălii apelând tot timpul la vulnerabilitatea sistemului educațional, la sensibilitatea acestora și la înșiruirea unui set de blocaje care ar apărea în actul de predare, dacă la clasă nu s-ar achiziționa logistica solicitată”, potrivit unui comunicat al inițiatorilor.

Aceștia argumentează că majoritatea părinților se simt obligați și constrânși să contribuie la o astfel de formă mascată de corupție de teama faptului ca nu cumva copilul să fie marginalizat, defavorizat în procesul de notare și totodată supus unui disconfort emoțional de către cadrele didactice.

 „Este inadmisibil ca școlile să continue să încurajeze prestația financiară a părinților, iar acest fapt cât se poate de real trebuie sancționat. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă faptul că nu primesc chitanță sau orice fel de document care poate atesta prin el însuși efectuarea unei plăți. Conform unui studiu realizat în 2021 de Organizația Salvați Copiii, costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, după însumarea cheltuielilor. Această sumă s-a dublat comparativ cu anul 2018, ceea ce denotă faptul că fenomenul cotizațiilor părinților și elevilor se află pe un trend ascendent alarmant”, mai spun inițiatorii proiectului.

Deputații USR susțin că legea este necesară, chiar dacă există un regulament cadru, pentru că nu a fost niciodată respectat și nu au existat sancțiuni.