Educația sexuală în școli a strânit controverse în Parlament. România se află pe locul al doilea în UE la numărul de mame adolescente

13

Educația sexuală în școli rămâne un subiect tabu. Discuția a stârnit dezbateri aprinse în Parlament, iar părerile au fost împărțite.  După ce textul legii a fost trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, proiectul a încins spiritele chiar şi în partidele din coaliţie. USR plus este singura formațiune de acord cu solicitările președintelui.  Un studiu UNICEF plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.

Dezbaterile privind introducerea educației sexuale în școli au stârnit controverse printre parlamentari. Președintele a cerut reexaminarea legii în care Legislativul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la aceste cursuri de acordul scris al părinților.

Şeful statului atrage atenţia că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

„Avem cel mai mare număr de mame minore din Europa, avem cel mai mare număr de tineri infectați cu HIV din Europa, avem cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani, cea mai mare incidență de cancer de col uterin.  Aproximativ 700 de femei sub 15 ani, în fiecare an, devin mame”, a arătat, de la tribuna Senatului, senatorul USR PLUS Irineu Darău.

În declarația senatorului USR Plus, Irineu Darău este vorba despre Rifca Stănescu, o femeie de 23 de ani din județul Vaslui, care a ajuns în atenția ziarelor internaționale după ce a născut la doar 12 ani, iar la 23 de ani a devenit cea mai tânără bunică din lume, fiica sa ajungând să nască chiar mai devreme decât aceasta, la vârsta de 11 ani.

O statistică din 2019 arată că au fost înregistrate 16.600 de sarcini nedorite în rândul adolescentelor.

„Legat de nefericitele fetițe care sunt în situația de care ați spus: dacă aveați un studiu ați fi văzut că multe dintre ele nu sunt incluse în sistemul de educație, nu merg la școală. Și atunci poate mai bine ne gândim la alocații, poate mai bine ne gândim la creșterea salariilor profesorilor. Poate găsim motivaţii să aducem oamenii la şcoală şi acolo să îi educăm, a spus Lucian Romașcanu, senator PSD.

În completarea acestuia, Ștefan Pălărie a dorit să îl contrazică pe senatorul PSD.

„Nu este adevărat. Cel puțin una dintre statistici spune că unul din 4 tineri ai României a suferit sau suferă de o boală cu transmitere sexuală. Este o chestiune care nu ține de colț sau de pungi de sărăcie. Ține de toata populația tânără a României”, a declarat Ștefan Pălărie – senator USR PLUS.

Senatorul Titus Corlățean critică introducerea unei astfel de materii în școli, motivând că noțiunile de educație sexuală trebuie predate doar cu acordul părinților.

„Vă citez între măsurile care trebuie puse în practică la copilașii între 0 si 4 ani. La secțiunea „sexualitate”, citez: bucuria și plăcerea de a atinge propriul corp. Acest timp de mizerie, ca părinte și – mai nou – ca bunic, care am niște responsabilități în viața socială și de familie, mie îmi generează o reacție profund contra unei astfel de modalități și ideologii neomarxiste de a impune călcarea în picioare a inocenței copiilor noștri. Și punct”, a spus senatorul PSD Titus Colățean.

La dezbatere, reprezentanții PNL și UDMR nu au dorit să își expună punctul de vedere.

România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, arată un studiu UNICEF împreună cu Asociația SAMAS în România.