Festivalul- concurs ,,Călușul Oltenesc”, divizat în 6 zone, pe 34 de sate. Începe la Vâlcele și se termină la Sâmburești

2054

Dacă anul trecut călușarii au jucat ,,pe furiș” pe ulițele satelor dansul magic aflat în patrimoniul UNESCO, festivalul-concurs devenit tradițional în Olt fiind învins de pandemie, anul acesta, respectând tot normele anti-covid, călușarii nu vor concura pe aceeași scenă, ci în vetrele satelor, festivalul fiind divizat în 6 zone organizatorice.

La 50 de zile după Paște, când se pogoară Duhul Sfânt, de Rusalii, este jucat călușul, dans sacru aflat în patrimoniul UNESCO. Joc magic, apreciat peste tot în lume pentru virtuozitatea dansatorilor, ritmuri amețitoare și ținutele speciale, călușul a fost băgat de olteni, chiar din capitala Oltului, și în Cartea Recordurilor.

Din moși- strămoși, în Olt an de an nu există Rusalii fără ca cete de călușari să se avânte pe ulițe, iar formații folclorice recunoscute pentru dansul călușului să nu urce pe scenă pentru a bătea din pinteni și a striga „Hălăișa!”. Excepție a făcut doar anul pandemic 2020, primul an din perioada postcomunistă când ritualul magic a lipsit, însă doar în privința concursului, pe ici pe colo cetele ignorând notificările autorităților și respectând cu sfințenie cea mai mare tradiție oltenească.

Anul acesta, festivalul-concurs Călușul Oltenesc se va organiza, sub egida Consiliului Județean Olt, în organizarea Centrului de Cultură și Artă Olt și a Palatului Copiilor ”Adrian Baran” Slatina, însă divizat în șase zone organizatorice: Vâlcele, Corbu, Osica de Sus. Brastavățu, Pleșoiu și Sâmburești. Călușarii vor începe jocul duminică,  20 iunie și vor termina duminica viitoare, pe 27 iunie. Concurusl se va desfășura în 34 de sate, între orele 11.00- 13.00, iar în fiecare zonă, începândcu ora 16.00,vor fi organizate spectacole.