Unde pot călătorii românii în UE fără restricții

50

Persoanele vaccinate cu schema completă anti-COVID  pot avea acces pe teritoriile din cea mai mare parte a Europei, dar ținând cont că doar 2 din 10 români s-au imunizat și în lipsa unei dovezi de vaccinare sau a „pașaportului COVID digital” care va fi operațional abia din luna iulie, testele RT-PCR reprezintă soluția pe care se bazează statele europene.

Cea mai mare parte din statele Uniunii Europene permit accesul persoanelor vaccinate cu schema completă anti-Covid pe teritoriul lor, însă, doar 2 din 10 români sunt imunizați în acest moment, iar pentru că „ pașaportul digital COVID”  va fi operațional abia din luna iulie, testele RT-PCR reprezintă soluția acestei probleme.

Totuși, încă o problemă este reprezentată de faptul că valabilitatea testelor RT-PCR este diferită de la țară la țară.

Românii ce doresc să călătorească fără probleme o pot face în țări precum Austria unde se solicită un test RT-PCR negativ turiștilor,  Bulgaria unde românii pot intra doar cu documentele de călătorie dacă vin din România sau cu dovada imunizării, a unui test RT-PCR negativ ori dovada că au trecut prin boală în cazul în care vin din alte țări, Cehia, Estonia și Franța, fiind cele mai relaxate state din Uniunea Europeană în ceea ce privește condițiile de călătorie pentru turiști. În Cehia, se poate intra din România fără restricții, dar turiștii trebuie să știe că masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice.

Pentru turiștii români care vor să călătorească în Estonia, aceștia o pot face fără probleme pentru că România nu se află pe lista statelor cu incidență mai mare de 150 la 100.000 de locuitori. Începând din data de 2 iunie până la 30 septembrie, Franţa se află într-un regim de tranziţie privind ieşirea din starea de urgenţă sanitară, iar din 9 iunie 2021, persoanele care sosesc din România în Franţa nu trebuie să mai prezinte un test negativ pentru COVID-19, dacă sunt vaccinate.

La polul opus, Belgia, Croaţia, Cipru, Danemarca, Gemania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia şi Portugalia sunt pe lista statelor precaute când vine vorba despre condiţiile de intrare pe teritoriul lor, iar autorităţile sanitare din aceste ţări consideră România ca fiind în zona „portocalie” sau „galbenă” și permit accesul doar cu dovada vaccinării, a unui test RT-PCR negativ sau cu dovada că persoana a trecut prin boală.